Liście botwinki z czosnkowym dressingiem i cytrusową, domową bułką tartą



SKŁADNIKI:
 

  • - 1 pęczek listków botwinki 1 łyżka oliwy
  • - szczypta soli
  • - szczypta cukru
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 4 plasterki twardego, dojrzewającego sera
  •  

Dressing:
 

  • - 50 ml oliwy
  • - 2 ząbki czosnku
  • - sól
  • - 1 łyżeczka octu jabłkowego
  •  

Posypka:
 

  • - 1 kromka suchego chleba na zakwasie
  • - skórka otarta z jednej cytryny

Czosnek ucieramy w moździerzu z solą oraz łączymy z oliwą i octem.

Chleb ścieramy na tarce lub rozdrabniamy blenderem i łączymy z otartą skórką z cytryny.

Botwinkę, myjemy i osuszamy. Na patelni podgrzewamy oliwę z czosnkiem, dodajemy botwinkę, doprawiamy ją solą, cukrem i smażymy 5 min. Następnie przekładamy do miski i mieszamy z dressingiem. Gotową botwinkę wykładamy na talerz, posypujemy bułką tartą i serem.

Smacznego!


AUTORKA: MAGDA KLIMCZAK  (Facebook: daretocook.pl, Instagram: magda_klimczak)

Liście botwinki z czosnkowym dressingiem i cytrusową, domową bułką tartą
Liście botwinki z czosnkowym dressingiem i cytrusową, domową bułką tartą