Liście botwinki z czosnkowym dressingiem i cytrusową, domową bułką tartą
SKŁADNIKI:
- - 1 pęczek listków botwinki 1 łyżka oliwy
- - szczypta soli
- - szczypta cukru
- - 1 ząbek czosnku
- - 4 plasterki twardego, dojrzewającego sera
Dressing:
- - 50 ml oliwy
- - 2 ząbki czosnku
- - sól
- - 1 łyżeczka octu jabłkowego
Posypka:
- - 1 kromka suchego chleba na zakwasie
- - skórka otarta z jednej cytryny
Czosnek ucieramy w moździerzu z solą oraz łączymy z oliwą i octem.
Chleb ścieramy na tarce lub rozdrabniamy blenderem i łączymy z otartą skórką z cytryny.
Botwinkę, myjemy i osuszamy. Na patelni podgrzewamy oliwę z czosnkiem, dodajemy botwinkę, doprawiamy ją solą, cukrem i smażymy 5 min. Następnie przekładamy do miski i mieszamy z dressingiem. Gotową botwinkę wykładamy na talerz, posypujemy bułką tartą i serem.
Smacznego!
AUTORKA: MAGDA KLIMCZAK (Facebook: daretocook.pl, Instagram: magda_klimczak)