Owsiane ciasteczka z orzechami i suszoną żurawiną
SKŁADNIKI (na ok 8-9 ciasteczek):
(najlepsze i najszybsze!)
- - 100 g kaszy bulgur
- - 75 g płatków owsianych błyskawicznych
- - 60 g cukru trzcinowego
- - 30 g mąki pszennej
- - 1⁄3 łyżeczki sody oczyszczonej
- - jajko “zerówka”
- - 50 g orzechów laskowych
- - 50 g orzechów ziemnych
- - 100 g suszonej żurawiny
- - 85 g miękkiego masła
- - szczypta soli
Orzechy i żurawinę siekamy. Suche składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy masło i jajko - mieszamy do połączenia się składników. Formujemy kulę, umieszczamy ją w czystej misce i wkładamy do lodówki na ok. 15-30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ze schłodzonego ciasta odrywamy mniejsze kawałki i tworzymy kule wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). Pieczemy ok. 10-13 minut, do zrumienienia.
Po upieczeniu studzimy.
Smacznego!
AUTORKA: JESSICA NADZIEJKO (Instagram: pluminchocolate)