Owsiane ciasteczka z orzechami i suszoną żurawiną



SKŁADNIKI (na ok 8-9 ciasteczek):

(najlepsze i najszybsze!)

  • - 100 g kaszy bulgur
  • - 75 g płatków owsianych błyskawicznych
  • - 60 g cukru trzcinowego
  • - 30 g mąki pszennej
  • - 1⁄3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • - jajko “zerówka”
  • - 50 g orzechów laskowych
  • - 50 g orzechów ziemnych
  • - 100 g suszonej żurawiny
  • - 85 g miękkiego masła
  • - szczypta soli

Orzechy i żurawinę siekamy. Suche składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy masło i jajko - mieszamy do połączenia się składników. Formujemy kulę, umieszczamy ją w czystej misce i wkładamy do lodówki na ok. 15-30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ze schłodzonego ciasta odrywamy mniejsze kawałki i tworzymy kule wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). Pieczemy ok. 10-13 minut, do zrumienienia.

Po upieczeniu studzimy.

Smacznego!


AUTORKA: JESSICA NADZIEJKO  (Instagram: pluminchocolate)

Owsiane ciasteczka z orzechami i suszoną żurawiną
Owsiane ciasteczka z orzechami i suszoną żurawiną