Parmezanowe kluseczki z bekonem i groszkiem
SKŁADNIKI:
- - 1 kg ziemniaków
- - 250 g mąki pszennej
- - jajko “zerówka”
- - 1⁄2 łyżeczki soli
- - 100 g tartego parmezanu
- - 150 g boczku wędzonego
- - 250 g zielonego groszku (mrożony lub świeży)
- - 20 g masła
- - sól i pieprz
- - cebula dymka
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, rozgniatamy, dodajemy sól i parmezan. Mieszamy, studzimy.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko. Całość zagniatamy tworząc elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki).
Gotowe ciasto dzielimy na części, każdą rolujemy i wycinamy mniejsze kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie przez dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w słupki lub kostkę boczek (do zrumienienia). Następnie dodajemy groszek, smażymy ok. 2-3 minuty. Dodajemy masło i ugotowane kluseczki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Danie podajemy z dodatkowym parmezanem i posiekaną cebulką dymką na wierzchu.
Smacznego!
AUTORKA: JESSICA NADZIEJKO (Instagram: pluminchocolate)