Tarta z owocami
SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób):
- - 200 g mąki pszennej lub mieszanki pszennej z orkiszową, lub z samopszy w proporcji 50/50)
- - szczypta soli
- - 110 g zimnego masła
- - 1 żółtko
- - 2-3 łyżki zimnej wody
- - 125 g mascarpone
- - 250 g zimnej śmietanki 30%
- - 2 łyżki cukru pudru
- - laska wanilii
- - miks owoców sezonowych (borówki, truskawki, maliny)
- - kilka listków mięty
Wymieszaj mąkę z solą i masłem. Zrób kruszonkę. Dodaj żółtko, wodę i szybko uformuj ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Posmaruj foremkę masłem i oprósz mąką. Włóż rozwałkowane ciasto do foremki. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach i piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Wyciągnij upieczony spód z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Zimną śmietankę i zimny ser mascarpone ubij razem z miąższem wanilii i cukrem. Truskawki pokrój na pół. Przełóż krem na ostudzony spód, udekoruj owocami i od razu serwuj.
Smacznego!
AUTOR: David Gaboriaud (Instagram: davidgaboriaud)