Tarta z owocami



SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób):
 

  • - 200 g mąki pszennej lub mieszanki pszennej z orkiszową, lub z samopszy w proporcji 50/50)
  • - szczypta soli 
  • - 110 g zimnego masła
  • - 1 żółtko 
  • - 2-3 łyżki zimnej wody 
  • - 125 g mascarpone
  • - 250 g zimnej śmietanki 30%
  • - 2 łyżki cukru pudru
  • - laska wanilii
  • - miks owoców sezonowych (borówki, truskawki, maliny)
  • - kilka listków mięty

Wymieszaj mąkę z solą i masłem. Zrób kruszonkę. Dodaj żółtko, wodę i szybko uformuj ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Posmaruj foremkę masłem i oprósz mąką. Włóż rozwałkowane ciasto do foremki. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach i piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Wyciągnij upieczony spód z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. 

Zimną śmietankę i zimny ser mascarpone ubij razem z miąższem wanilii i cukrem. Truskawki pokrój na pół. Przełóż krem na ostudzony spód, udekoruj owocami i od razu serwuj. 

Smacznego!


AUTOR: David Gaboriaud (Instagram: davidgaboriaud)

Tarta z owocami