Syrnyky - ukraińskie naleśniczki



SKŁADNIKI (na 6 syrnyky):
 

  • - 200 g tłustego twarogu
  • - 1 jajko
  • - łyżka cukru
  • - szczypta soli
  • - 3 łyżki kaszy manny
  • - kilka łyżek mąki pszennej do obtoczenia syrnyky

W misce wymieszaj twaróg z jajkiem, cukrem, solą i kaszą manną. Masa będzie klejąca - tak powinno być, nie dodawaj więcej kaszy, bo syrnyky wyjdą za suche. Wilgotnymi rękoma uformuj kuleczki grubość piłki golfowej, a następnie spłaszcz je i obtocz w mące z obu stron. Smaż syrnyky na maśle klarowanym, na złoty kolor z obu stron. Serwuj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Dobrze smakują np. z jogurtem, orzechami i syropem klonowym.

Smacznego!


AUTOR: David Gaboriaud (Instagram: davidgaboriaud)

Syrnyky - ukraińskie naleśniczki