Syrnyky - ukraińskie naleśniczki
SKŁADNIKI (na 6 syrnyky):
- - 200 g tłustego twarogu
- - 1 jajko
- - łyżka cukru
- - szczypta soli
- - 3 łyżki kaszy manny
- - kilka łyżek mąki pszennej do obtoczenia syrnyky
W misce wymieszaj twaróg z jajkiem, cukrem, solą i kaszą manną. Masa będzie klejąca - tak powinno być, nie dodawaj więcej kaszy, bo syrnyky wyjdą za suche. Wilgotnymi rękoma uformuj kuleczki grubość piłki golfowej, a następnie spłaszcz je i obtocz w mące z obu stron. Smaż syrnyky na maśle klarowanym, na złoty kolor z obu stron. Serwuj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Dobrze smakują np. z jogurtem, orzechami i syropem klonowym.
Smacznego!
AUTOR: David Gaboriaud (Instagram: davidgaboriaud)