Spaghetti alle vongole
SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):
- - 250 g spaghetti
- - 500 g świeżych vongoli
- - kieliszek białego wytrawnego wina
- - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- - ząbek czosnku
- - 1 szalotka
- - 2 łyżki oliwy z oliwek
Włóż vongole do dużej miski i napełnij naczynie wodą tak, aby je przykryła. Dodaj łyżkę soli i wymieszaj. Odstaw na 30 minut. W tym czasie vongole oczyszczą się z piasku. Następnie dobrze je opłucz i usuń te otwarte czy połamane.
Do dużego garnka wlej wino, dodaj drobno pokrojoną szalotkę oraz czosnek i gotuj aż alkohol odparuje. Wrzuć oczyszczone vongole do garnka i przykryj go przykrywką. Gotuj 3-4 minuty - do momentu kiedy vongole się otworzą. Następnie przecedź je przez sitko. Zachowaj sos po ugotowaniu vongoli.
Ugotuj spaghetti al dente w dużym garnku w osolonej wodzie. Odcedź makaron i połącz go z vongolami oraz sosem. Wszystko posyp natką pietruszki i skrop oliwą.
Smacznego!
AUTOR: David Gaboriaud (Instagram: davidgaboriaud)