Spaghetti alle vongole



SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):
 

  • - 250 g spaghetti
  • - 500 g świeżych vongoli 
  • - kieliszek białego wytrawnego wina
  • - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • - ząbek czosnku
  • - 1 szalotka
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek

Włóż vongole do dużej miski i napełnij naczynie wodą tak, aby je przykryła. Dodaj łyżkę soli i wymieszaj. Odstaw na 30 minut. W tym czasie vongole oczyszczą się z piasku. Następnie dobrze je opłucz i usuń te otwarte czy połamane. 

Do dużego garnka wlej wino, dodaj drobno pokrojoną szalotkę oraz czosnek i gotuj aż alkohol odparuje. Wrzuć oczyszczone vongole do garnka i przykryj go przykrywką. Gotuj 3-4 minuty - do momentu kiedy vongole się otworzą. Następnie przecedź je przez sitko. Zachowaj sos po ugotowaniu vongoli. 

Ugotuj spaghetti al dente w dużym garnku w osolonej wodzie. Odcedź makaron i połącz go z vongolami oraz sosem. Wszystko posyp natką pietruszki i skrop oliwą. 

Smacznego!


AUTOR: David Gaboriaud (Instagram: davidgaboriaud)

Spaghetti alle vongole