Petits-farcis prowansalskie, czyli nadziewane warzywa



SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób):
 

  • - 2 pomidory bawole serce
  • - 3 okrągłe małe cukinie
  • - 2 papryki (czerwona i żółta)
  • - 300 g mielonego mięsa wołowego (mieszanka do burgerów)
  • - pęczek natki pietruszki
  • - 50 g kaszy bulgur
  • - pęczek mięty
  • - 2 łodygi dymki
  • - 2 ząbki czosnku
  • - kilka łyżek bułki tartej
  • - sól, pieprz

 

Wytnij kapelusze z pomidorów, czerwonej papryki i cukinii. Żółtą paprykę przekrój na pół. Łyżką wydrąż środki pomidorów i cukinii. Wyrzuć pestki z papryki. Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu, a następnie odsącz. 

Farsz wegetariański:

Miąższ warzyw, listki mięty i dymki posiekaj drobno nożem. Zetrzyj jeden ząbek czosnku. Przełóż składniki do miski. Dodaj starty czosnek i ugotowaną kaszę bulgur. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Farsz mięsny:

Natkę pietruszki wylistkuj i drobno posiekaj. Zetrzyj drugi ząbek czosnku. Mięso mielone wymieszaj z natką pietruszki i startym czosnkiem. 

Połowę warzyw faszeruj mięsem, a drugą połowę farszem wege.

Czas na pieczenie! Do foremki wlej dwie łyżki oliwy i wsyp dwie łyżki bułki tartej. Ułóż nadziewane warzywa, przykryj je kapeluszami, a na koniec posól i skrop oliwą. 

Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku od 45 do 50 minut lub do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Wyciągnij i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. 

Smacznego!


AUTOR: David Gaboriaud (Instagram: davidgaboriaud)

Petits-farcis prowansalskie, czyli nadziewane warzywa