Petits-farcis prowansalskie, czyli nadziewane warzywa
SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób):
- - 2 pomidory bawole serce
- - 3 okrągłe małe cukinie
- - 2 papryki (czerwona i żółta)
- - 300 g mielonego mięsa wołowego (mieszanka do burgerów)
- - pęczek natki pietruszki
- - 50 g kaszy bulgur
- - pęczek mięty
- - 2 łodygi dymki
- - 2 ząbki czosnku
- - kilka łyżek bułki tartej
- - sól, pieprz
Wytnij kapelusze z pomidorów, czerwonej papryki i cukinii. Żółtą paprykę przekrój na pół. Łyżką wydrąż środki pomidorów i cukinii. Wyrzuć pestki z papryki. Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu, a następnie odsącz.
Farsz wegetariański:
Miąższ warzyw, listki mięty i dymki posiekaj drobno nożem. Zetrzyj jeden ząbek czosnku. Przełóż składniki do miski. Dodaj starty czosnek i ugotowaną kaszę bulgur. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Farsz mięsny:
Natkę pietruszki wylistkuj i drobno posiekaj. Zetrzyj drugi ząbek czosnku. Mięso mielone wymieszaj z natką pietruszki i startym czosnkiem.
Połowę warzyw faszeruj mięsem, a drugą połowę farszem wege.
Czas na pieczenie! Do foremki wlej dwie łyżki oliwy i wsyp dwie łyżki bułki tartej. Ułóż nadziewane warzywa, przykryj je kapeluszami, a na koniec posól i skrop oliwą.
Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku od 45 do 50 minut lub do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Wyciągnij i odstaw na 10 minut do ostygnięcia.
Smacznego!
AUTOR: David Gaboriaud (Instagram: davidgaboriaud)