Rustykalna grzanka z hummusem i kurkami
SKŁADNIKI:
- - 2 kromki chleba na zakwasie
- - 200 g kurek
- - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- - 2 ząbki czosnku
Hummus:
- - 1 puszka ciecierzycy
- - 3 łyżki pasty tahini
- - 1 ząbek czosnku
- - 2 łyżki lodowatej wody
- - pół łyżeczki kuminu
- - 2 łyżki soku z cytryny
- - sól
- - oliwa
Wszystkie składniki pasty mielimy blenderem na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodajemy oliwę i lodowatą wodę, aż do osiągnięcia konsystencji, która nam najbardziej odpowiada.
Chleb grillujemy na suchej patelni grillowej. Kurki z czosnkiem smażymy na maśle na chrupko i mieszamy je z natką pietruszki. Grzanki smarujemy hummusem, wykładamy na nie kurki, skrapiamy oliwą i zajadamy!
Smacznego.
AUTORKA: MAGDA KLIMCZAK (Facebook: daretocook.pl, Instagram: magda_klimczak)