Rustykalna grzanka z hummusem i kurkami



SKŁADNIKI:
 

  • - 2 kromki chleba na zakwasie
  • - 200 g kurek
  • - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • - 2 ząbki czosnku

Hummus:
 

  • - 1 puszka ciecierzycy
  • - 3 łyżki pasty tahini
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 łyżki lodowatej wody
  • - pół łyżeczki kuminu
  • - 2 łyżki soku z cytryny
  • - sól
  • - oliwa

Wszystkie składniki pasty mielimy blenderem na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodajemy oliwę i lodowatą wodę, aż do osiągnięcia konsystencji, która nam najbardziej odpowiada.

Chleb grillujemy na suchej patelni grillowej. Kurki z czosnkiem smażymy na maśle na chrupko i mieszamy je z natką pietruszki. Grzanki smarujemy hummusem, wykładamy na nie kurki, skrapiamy oliwą i zajadamy!

Smacznego.


AUTORKA: MAGDA KLIMCZAK  (Facebook: daretocook.pl, Instagram: magda_klimczak)

Rustykalna grzanka z hummusem i kurkami
Rustykalna grzanka z hummusem i kurkami