Stromboli z salami piccante
SKŁADNIKI:
(na 8 małych sztuk)
- - 250 g mąki
- - 5g drożdży świeżych
- - łyżka cukru
- - pół łyżeczki soli
- - 50 ml letniej wody
- - 1 jajko do posmarowania ciasta
Farsz:
- - 16 plastrów salami piccante
- - 2 kulki mozzarelli
- - sól w płatkach
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość, dzielimy je na 8 części i rozwałkowujemy na cienkie prostokąty.
Na rozwałkowane ciasto nakładamy ser pocięty w plastry i salami. Ciasto zwijamy. Jego końce dokładnie sklejamy i przewracamy tak, aby sklejenie było pod spodem.
Stromboli smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy solą w płatkach i nacinamy w kilku miejscach po skosie. Wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10-12 minut. Zjadamy ciepłe i chrupiące z ulubionym sosem (choć bez niczego też smakują wyśmienicie!).
Smacznego.
AUTORKA: MAGDA KLIMCZAK (Facebook: daretocook.pl, Instagram: magda_klimczak)