Stromboli z salami piccante



SKŁADNIKI:
(na 8 małych sztuk)

 

  • - 250 g mąki
  • - 5g drożdży świeżych
  • - łyżka cukru
  • - pół łyżeczki soli
  • - 50 ml letniej wody
  • - 1 jajko do posmarowania ciasta

Farsz:
 

  • - 16 plastrów salami piccante
  • - 2 kulki mozzarelli
  • - sól w płatkach

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość, dzielimy je na 8 części i rozwałkowujemy na cienkie prostokąty.

Na rozwałkowane ciasto nakładamy ser pocięty w plastry i salami. Ciasto zwijamy. Jego końce dokładnie sklejamy i przewracamy tak, aby sklejenie było pod spodem.

Stromboli smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy solą w płatkach i nacinamy w kilku miejscach po skosie. Wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10-12 minut. Zjadamy ciepłe i chrupiące z ulubionym sosem (choć bez niczego też smakują wyśmienicie!).

Smacznego.


AUTORKA: MAGDA KLIMCZAK  (Facebook: daretocook.pl, Instagram: magda_klimczak)

Stromboli z salami piccante
Stromboli z salami piccante