Drożdżówki z owocami i kruszonką



SKŁADNIKI:
(na 10 bułeczek)

  • - 250 g mąki pszennej (luksusowej typ 550)
  • - 125 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • - 25 g świeżych drożdży
  • - 5 łyżek cukru
  • - 1 jajko
  • - 75 g masła
  • - kilka kropelek ekstraktu z prawdziwej wanilii

Dodatkowo:

  • - 1 szklanka owoców (tutaj: maliny, borówki, jagody)

Kruszonka:

  • - 100 g mąki krupczatki
  • - 50 g masła
  • - 50 g cukru 

Przygotuj rozczyn: do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlej ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie wymieszaj. Zostaw w ciepłym miejscu na ok. 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości.

Następnie do misy przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz cukier. Wymieszaj, zrób wgłębienie w środku i wlej rozczyn. Większą łyżką zagarnij mąkę do środka, mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodaj jajko i dalej mieszaj. Wymieszaną wstępnie masę wyrabiaj dalej hakiem miksera (lub dłońmi) przez ok. 10 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodawaj partiami stopione i przestudzone masło oraz kilka kropel ekstraktu waniliowego. Wyrabiaj jeszcze ok. 5 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godziny. W tym czasie powinno ok. dwukrotnie powiększyć objętość.

Przygotuj kruszonkę: mąkę wsyp do miski, dodaj drobno posiekane zimne masło oraz cukier i rozcieraj palcami, aż powstaną drobne okruszki. Odstaw na później.

Owoce opłucz i dokładnie osusz. Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiaj pozbywając się pęcherzy powietrza. Podziel je na 10 równych części. Z każdej formuj owalny placuszek o grubości ok. 1 cm. Zrób w nim dnem szklanki wgłębienie i nałóż tam owoce. Układaj (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia. Boki wyrośniętych drożdżówek posmaruj  za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z dwoma łyżkami mleka i posyp rozdrobnioną w palcach kruszonką. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu).

Smacznego!


AUTORKA: WANILIOWA CHMURKA (Facebook: waniliowachmurka, Instagram: waniliowachmurka)

Drożdżówki z owocami i kruszonką
Drożdżówki z owocami i kruszonką