Jogurtowe placuszki z malinami i borówkami
SKŁADNIKI:
(na 7-8 placuszków)
- - 150 g jogurtu naturalnego
- - 1 jajko
- - 1 łyżka cukru
- - 90 g mąki pszennej
- - pół łyżeczki proszku do pieczenia
- - 50 ml mleka 2%
- - 1 łyżka oleju rzepakowego
- - garść malin i borówek
- - garść orzechów włoskich
Większą część jogurtu (ok. 130 g) przelej do miski, dodaj jajko i za pomocą trzepaczki kuchennej wymieszaj. Następnie dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placuszki po około 1 minucie z każdej strony, aż się lekko zarumienią. Gotowe placuszki polej pozostałym jogurtem, posyp świeżymi owocami i posiekanymi orzechami.
AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)