Jogurtowe placuszki z malinami i borówkami



SKŁADNIKI:
(na 7-8 placuszków)

  • - 150 g jogurtu naturalnego
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżka cukru
  • - 90 g mąki pszennej
  • - pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 50 ml mleka 2%
  • - 1 łyżka oleju rzepakowego
  • - garść malin i borówek
  • - garść orzechów włoskich

Większą część jogurtu (ok. 130 g) przelej do miski, dodaj jajko i za pomocą trzepaczki kuchennej wymieszaj. Następnie dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placuszki po około 1 minucie z każdej strony, aż się lekko zarumienią. Gotowe placuszki polej pozostałym jogurtem, posyp świeżymi owocami i posiekanymi orzechami.


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Jogurtowe placuszki z malinami i borówkami