Placki żytnie z bananem



SKŁADNIKI:
(na ok. 5-6 placków)

  • - 50 g płatków żytnich
  • - 1 płaska łyżka dowolnej mąki
  • - 1 łyżka słodziku/cukru
  • - 1/3 łyżeczki cynamonu
  • - szczypta soli
  • - ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • - 1 jajko
  • - ½ dojrzałego banana
  • - 2-3 łyżki mleka
  • - olej do smażenia

Dodatki:

  • - jogurt grecki
  • - owoce

Płatki zmiksuj na mniejsze kawałki. Banana rozgnieć i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Mleko dodawaj stopniowo, aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany. Odstaw ciasto na 5 min.

Patelnię popsikaj lub posmaruj olejem. Smaż placuszki na średnim ogniu, przewróć je na drugą stronę jak zobaczysz bąbelki.

Zjedz z jogurtem i owocami.


AUTORKA: FOOD BY GRACJA (Facebook: foodbygracja, Instagram: foodbygracja)

Placki żytnie z bananem