Placki żytnie z bananem
SKŁADNIKI:
(na ok. 5-6 placków)
- - 50 g płatków żytnich
- - 1 płaska łyżka dowolnej mąki
- - 1 łyżka słodziku/cukru
- - 1/3 łyżeczki cynamonu
- - szczypta soli
- - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- - 1 jajko
- - ½ dojrzałego banana
- - 2-3 łyżki mleka
- - olej do smażenia
Dodatki:
- - jogurt grecki
- - owoce
Płatki zmiksuj na mniejsze kawałki. Banana rozgnieć i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Mleko dodawaj stopniowo, aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany. Odstaw ciasto na 5 min.
Patelnię popsikaj lub posmaruj olejem. Smaż placuszki na średnim ogniu, przewróć je na drugą stronę jak zobaczysz bąbelki.
Zjedz z jogurtem i owocami.
AUTORKA: FOOD BY GRACJA (Facebook: foodbygracja, Instagram: foodbygracja)