Żytnie naleśniki z nadzieniem serowym i musem truskawkowym
SKŁADNIKI:
(na 9-10 naleśników)
- - 100 g mąki żytniej typ 720
- - 250 ml mleka 2%
- - 100 ml wody gazowanej
- - 2 jajka
- - 1 łyżeczka cukru
- - 1 łyżka oleju rzepakowego
Nadzienie - przepis na 1 porcję:
- - 60 g twarogu półtłustego
- - 2 łyżki jogurtu naturalnego
- - 1 łyżka cukru
Mus truskawkowy - przepis na 1 porcję:
- - 100 g truskawek
- - 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- - garść orzechów włoskich
W naczyniu wymieszaj mąkę, mleko, wodę, jajko i cukier (mąkę dodawaj stopniowo i mieszaj do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany). Gotowe ciasto odstaw na 10-15 minut. Następnie na rozgrzanej patelni, za pomocą ręcznika kuchennego, rozprowadź olej i smaż cienkie naleśniki z obu stron.
Przygotuj nadzienie serowe: twaróg wymieszaj z jogurtem i cukrem. Gotowe naleśniki posmaruj serem i złóż w trójkąty lub zawiń w rulony.
Czas na mus! Truskawki zblenduj, dodaj do rondelka i zagotuj. Dodaj cukier i mieszaj do czasu, aż mus zgęstnieje. Gotowe naleśniki polej musem i posyp posiekanymi orzechami.
AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)