Żytnie naleśniki z nadzieniem serowym i musem truskawkowym



SKŁADNIKI:
(na 9-10 naleśników)

  • - 100 g mąki żytniej typ 720
  • - 250 ml mleka 2%
  • - 100 ml wody gazowanej
  • - 2 jajka
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - 1 łyżka oleju rzepakowego

Nadzienie - przepis na 1 porcję:

  • - 60 g twarogu półtłustego
  • - 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • - 1 łyżka cukru

Mus truskawkowy - przepis na 1 porcję:

  • - 100 g truskawek
  • - 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • - garść orzechów włoskich

W naczyniu wymieszaj mąkę, mleko, wodę, jajko i cukier (mąkę dodawaj stopniowo i mieszaj do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany). Gotowe ciasto odstaw na 10-15 minut. Następnie na rozgrzanej patelni, za pomocą ręcznika kuchennego, rozprowadź olej i smaż cienkie naleśniki z obu stron.

Przygotuj nadzienie serowe: twaróg wymieszaj z jogurtem i cukrem. Gotowe naleśniki posmaruj serem i złóż w trójkąty lub zawiń w rulony.

Czas na mus! Truskawki zblenduj, dodaj do rondelka i zagotuj. Dodaj cukier i mieszaj do czasu, aż mus zgęstnieje. Gotowe naleśniki polej musem i posyp posiekanymi orzechami.


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Żytnie naleśniki z nadzieniem serowym i musem truskawkowym