Krem z pieczonych pomidorów z żytnią grzanką
SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)
- - 5 pomidorów
- - 4 ząbki czosnku
- - 1 cebula
- - 2 łyżki oleju rzepakowego
- - sól, pieprz, tymianek, majeranek
Dodatki na 1 porcję:
- - 2 kromki chleba żytniego 100%
- - 2 plastry sera żółtego (gouda)
- - natka pietruszki
Do żaroodpornego naczynia włóż pomidory, obrany czosnek, cebulę pokrojoną w półplasterki, polej olejem, posyp solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem, dokładnie wszystko wymieszaj i włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia włóż do piekarnika pieczywo z plasterkami sera. Następnie przełóż upieczone warzywa do garnka i zblenduj je na krem. Zupę posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z grzankami z serem.
AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)