Żytnie kopytka z sosem kurkowym
SKŁADNIKI:
(na 3-4 porcje)
- - 500 g ziemniaków
- - 4-5 łyżek mąki żytniej typ 720
- - 1 jajko
- - sól, pieprz
Sos kurkowy:
- - 200 g kurek
- - pół cebuli
- - 2 ząbki czosnku
- - 1 łyżka oleju rzepakowego
- - 250 ml śmietanki 30%
- - sól, pieprz
- - natka pietruszki
Przygotuj sos kurkowy: kurki oczyść i opłucz. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodaj kurki i smaż jeszcze przez 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. Następnie wlej śmietankę, zagotuj i gotuj całość przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe ziemniaki ubij tłuczkiem, przełóż do miski i odstaw do ostudzenia. Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli i ugnieć całość na gładkie ciasto (nie powinno się kleić). Ciasto rozłóż na stolnicy posypanej mąką, podziel na kilka części, z których uformuj nieduże wałeczki. Każdy wałek przekrajaj na ukos na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki, tak aby powstały kopytka. Ugotuj je w osolonej wodzie do wypłynięcia. Gotowe kopytka polej sosem kurkowym i posyp posiekaną natką pietruszki.
AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)