Placuszki na mące żytniej z łososiem, serkiem i awokado



SKŁADNIKI:
(na ok. 12 placuszków)

  • - 150 g mąki żytniej
  • - 1 łyżka otrębów żytnich razowych
  • - 200 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • - 1 jajko
  • - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • - szczypta soli
  • - olej do smażenia
  • - szczypta cukru

Dodatki:

  • - ½ cytryny
  • - kilka gałązek koperku
  • - łosoś wędzony na gorąco
  • - serek typu Philadelphia
  • - połowa awokado
  • - pomidorki koktajlowe
  • - sól i pieprz

Mąkę wymieszaj z otrębami, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Następnie wbij jajko, wlej mleko i całość zmiksuj. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Patelnię rozgrzej i polej tłuszczem. Łyżką nakładaj na nią ciasto i smaż placuszki z obu stron na małym ogniu, do zrumienienia. Podawaj je z dodatkiem serka typu Philadelphia wymieszanego ze szczyptą pieprzu i soli. Do tego kilka gałązek koperku, łosoś wędzony na ciepło, pomidorki koktajlowe, awokado i sok wyciśnięty z cytryny. Pycha!


AUTORKA: WANILIOWA CHMURKA (Facebook: waniliowachmurka, Instagram: waniliowachmurka)

Placuszki na mące żytniej z łososiem, serkiem i awokado