Placuszki na mące żytniej z łososiem, serkiem i awokado
SKŁADNIKI:
(na ok. 12 placuszków)
- - 150 g mąki żytniej
- - 1 łyżka otrębów żytnich razowych
- - 200 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
- - 1 jajko
- - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- - szczypta soli
- - olej do smażenia
- - szczypta cukru
Dodatki:
- - ½ cytryny
- - kilka gałązek koperku
- - łosoś wędzony na gorąco
- - serek typu Philadelphia
- - połowa awokado
- - pomidorki koktajlowe
- - sól i pieprz
Mąkę wymieszaj z otrębami, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Następnie wbij jajko, wlej mleko i całość zmiksuj. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Patelnię rozgrzej i polej tłuszczem. Łyżką nakładaj na nią ciasto i smaż placuszki z obu stron na małym ogniu, do zrumienienia. Podawaj je z dodatkiem serka typu Philadelphia wymieszanego ze szczyptą pieprzu i soli. Do tego kilka gałązek koperku, łosoś wędzony na ciepło, pomidorki koktajlowe, awokado i sok wyciśnięty z cytryny. Pycha!
AUTORKA: WANILIOWA CHMURKA (Facebook: waniliowachmurka, Instagram: waniliowachmurka)