Letnie kaszotto z warzywami, kurczakiem i serem feta



SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)

  • - 100 g kaszy pęczak
  • - 250 ml bulionu lub wody
  • - 2 łyżki oliwy
  • - ½ cukinii
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 szalotka
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 300 g piersi z kurczaka
  • - sól
  • - 1 łyżeczka oregano
  • - 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki
  • - 40 g sera feta
  • - świeża natka pietruszki

Kaszę wsyp do garnka, wlej bulion lub wodę i gotuj 20 minut pod przykryciem, aż będzie miękka.

Cukinię i paprykę pokrój na mniejsze kawałki, kurczaka w kostkę, a szalotkę posiekaj. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj kurczaka i przyprawy oraz czosnek. Po 3 minutach dodaj warzywa i smaż je do miękkości. Następnie dodaj ugotowaną kaszę (i więcej przypraw w razie potrzeby). Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty.

Na koniec kaszotto posyp pietruszką i serem feta.


AUTORKA: FOOD BY GRACJA (Facebook: foodbygracja, Instagram: foodbygracja)

Letnie kaszotto z warzywami, kurczakiem i serem feta