Letnie kaszotto z warzywami, kurczakiem i serem feta
SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)
- - 100 g kaszy pęczak
- - 250 ml bulionu lub wody
- - 2 łyżki oliwy
- - ½ cukinii
- - 1 czerwona papryka
- - 1 szalotka
- - 2 ząbki czosnku
- - 300 g piersi z kurczaka
- - sól
- - 1 łyżeczka oregano
- - 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki
- - 40 g sera feta
- - świeża natka pietruszki
Kaszę wsyp do garnka, wlej bulion lub wodę i gotuj 20 minut pod przykryciem, aż będzie miękka.
Cukinię i paprykę pokrój na mniejsze kawałki, kurczaka w kostkę, a szalotkę posiekaj. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj kurczaka i przyprawy oraz czosnek. Po 3 minutach dodaj warzywa i smaż je do miękkości. Następnie dodaj ugotowaną kaszę (i więcej przypraw w razie potrzeby). Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty.
Na koniec kaszotto posyp pietruszką i serem feta.
AUTORKA: FOOD BY GRACJA (Facebook: foodbygracja, Instagram: foodbygracja)