Pęczotto grzybowe



SKŁADNIKI:

  • - 200 g kaszy pęczak
  • - 150 g pieczarek
  • - garść suszonych grzybów
  • - 40 g sera pecorino, parmezanu lub grana padano
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 700 ml bulionu warzywnego
  • - 3 łyżki masła
  • - ¼ kulki gałki muszkatołowej
  • - szczypta pieprzu i sól do smaku

Suszone grzyby zalewamy na kilka godzin gorącą wodą. 

W garnku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulę, startą na tarce gałkę muszkatołową oraz pieprz. Całość podsmażamy przez 3 minuty. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek oraz kaszę pęczak i podsmażamy kolejne 3 minuty. Po tym czasie do garnka wrzucamy pokrojone pieczarki oraz suszone grzyby i smażymy jeszcze 5 minut. 

Następnie wlewamy wodę z moczenia grzybów i 200 ml bulionu, i gotujemy to wszystko na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie płyny, dodajemy kolejne 200 ml bulionu i powtarzamy tę czynność do momentu aż bulion się skończy, a kasza będzie al dente. Na koniec ścieramy ser, dodajemy 1 łyżkę masła, mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą.


AUTORKA: FOOD BY GRACJA (Facebook: foodbygracja, Instagram: foodbygracja)

Pęczotto grzybowe