Kasza perłowa z pieczonymi warzywami
SKŁADNIKI:
(na 3 porcje)
- - 150 g kaszy jęczmiennej perłowej
- - 1 cebula czerwona
- - 1 marchewka
- - pół cukinii
- - 1 papryka
- - 1 średni batat
- - 3 łyżki oleju rzepakowego
- - przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, marchew obierz i pokrój w plasterki, cukinię pokrój w ćwiartki, paprykę w kostkę, a batata obierz i pokrój w małą kostkę.
Warzywa przełóż do miski, polej olejem, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, na 35-40 minut. Upieczone warzywa wymieszaj z kaszą i gotowe!
AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)