Kasza perłowa z pieczonymi warzywami



SKŁADNIKI:
(na 3 porcje)

  • - 150 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • - 1 cebula czerwona
  • - 1 marchewka
  • - pół cukinii
  • - 1 papryka
  • - 1 średni batat
  • - 3 łyżki oleju rzepakowego
  • - przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, marchew obierz i pokrój w plasterki, cukinię pokrój w ćwiartki, paprykę w kostkę, a batata obierz i pokrój w małą kostkę. 

Warzywa przełóż do miski, polej olejem, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, na 35-40 minut. Upieczone warzywa wymieszaj z kaszą i gotowe!


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Kasza perłowa z pieczonymi warzywami