Jęczmienianka z karmelizowaną gruszką i orzechami włoskimi



SKŁADNIKI:
(na 3 porcje)

  • - 200 ml mleka 2%
  • - 50 g płatków jęczmiennych
  • - 1 gruszka
  • - 1 łyżeczka miodu
  • - szczypta cynamonu
  • - 15 g orzechów włoskich

Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Następnie wsyp do niego płatki jęczmienne i gotuj na małym ogniu przez około 6 minut, aż zgęstnieją. Gruszkę pokrój na plasterki i dorzuć do rondelka, dodaj też miód, cynamon i mieszaj przez minutę, aż składniki się połączą. Gotowe płatki przełóż do miseczki, nałóż na nie gruszkę i wszystko posyp posiekanymi orzechami włoskimi.


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Jęczmienianka z karmelizowaną gruszką i orzechami włoskimi