Kruche ciasteczka jęczmienne z czekoladą i orzechami



SKŁADNIKI:

Ciasteczka:

  • - 200 g mąki jęczmiennej
  • - 70 g cukru
  • - 100 g masła (zimnego)
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 1 jajko

Dodatki:

  • - 35 g gorzkiej czekolady
  • - 3 łyżki mleka
  • - 10 g orzechów laskowych

Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj składniki. Dodaj masło i zagnieć ręką. Następnie wbij jajko i ugnieć jednolite ciasto. 

Z wyrobionego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i wyłóż je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Każdą kuleczkę spłaszcz za pomocą widelca. Następnie włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie gotowe ciasteczka odstaw do wystygnięcia. 

Czas na polewę! Do rondelka włóż pokruszoną czekoladę, wlej mleko i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Orzechy laskowe drobno posiekaj. Każde ciasteczko polej rozpuszczoną czekoladą, posyp orzechami, po czym włóż ciastka do lodówki na 20 minut, aby polewa zastygła. 


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Kruche ciasteczka jęczmienne z czekoladą i orzechami