Placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-koperkowym



SKŁADNIKI:
(na 2 porcje, ok 6-7 placuszków)

  • - 1 cukinia
  • - 1 jajko
  • - 3 łyżki mąki jęczmiennej
  • - sól i pieprz
  • - 1 łyżka oleju rzepakowego
  • - 4 łyżki posiekanego koperku
  • - 150 g jogurtu naturalnego

Cukinię przekrój na pół, wydrąż z niej środek, a pozostałą część zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie lekko ją posól i odstaw na bok. 

Do miski wbij jajko, wsyp mąkę, przypraw solą i pieprzem, dodaj dwie łyżki koperku i wymieszaj wszystko dokładnie, do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego (jeśli ciasto wyjdzie za gęste – dolej 1-2 łyżki mleka). Ze startej cukinii odciśnij nadmiar wody, dodaj ją do ciasta i ponownie wszystko wymieszaj. 

Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki z obu stron po około 1,5-2 minuty, aż się zarumienią. 

Placki świetnie smakują z prostym sosem jogurtowo-koperkowym. Wystarczy do jogurtu dodać dwie łyżki koperku, doprawić delikatnie solą i pieprzem do smaku, a następnie wymieszać. 


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-koperkowym