Placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-koperkowym
SKŁADNIKI:
(na 2 porcje, ok 6-7 placuszków)
- - 1 cukinia
- - 1 jajko
- - 3 łyżki mąki jęczmiennej
- - sól i pieprz
- - 1 łyżka oleju rzepakowego
- - 4 łyżki posiekanego koperku
- - 150 g jogurtu naturalnego
Cukinię przekrój na pół, wydrąż z niej środek, a pozostałą część zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie lekko ją posól i odstaw na bok.
Do miski wbij jajko, wsyp mąkę, przypraw solą i pieprzem, dodaj dwie łyżki koperku i wymieszaj wszystko dokładnie, do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego (jeśli ciasto wyjdzie za gęste – dolej 1-2 łyżki mleka). Ze startej cukinii odciśnij nadmiar wody, dodaj ją do ciasta i ponownie wszystko wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki z obu stron po około 1,5-2 minuty, aż się zarumienią.
Placki świetnie smakują z prostym sosem jogurtowo-koperkowym. Wystarczy do jogurtu dodać dwie łyżki koperku, doprawić delikatnie solą i pieprzem do smaku, a następnie wymieszać.
AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)