Owsiane racuszki z jabłkami
SKŁADNIKI:
- - 1 jabłko
- - 50 g mąki owsianej
- - 50 ml mleka 2%
- - 1 jajko
- - 1 łyżeczka miodu
- - pół łyżeczki proszku do pieczenia
- - cynamon
- - 1 łyżka oleju rzepakowego
- - 50 g jogurtu naturalnego
- - 10 g orzechów laskowych
Pół jabłka zetrzyj na grubych oczkach, a drugie pół pokrój w kostkę. Do miski wsyp mąkę owsianą, wlej mleko, wbij jajko, dodaj starte jabłko, miód, cynamon, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszaj, a następnie odstaw ciasto na ok. 5-10 minut.
Na patelni rozgrzej olej i smaż małe racuszki po około 1-1,5 minuty z obu stron. Gotowe racuszki podawaj z jogurtem naturalnym, kostkami jabłka, posiekanymi orzechami i cynamonem.
AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)