Owsiane racuszki z jabłkami



SKŁADNIKI:
 

  • - 1 jabłko
  • - 50 g mąki owsianej
  • - 50 ml mleka 2%
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżeczka miodu
  • - pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • - cynamon
  • - 1 łyżka oleju rzepakowego
  • - 50 g jogurtu naturalnego
  • - 10 g orzechów laskowych

Pół jabłka zetrzyj na grubych oczkach, a drugie pół pokrój w kostkę. Do miski wsyp mąkę owsianą, wlej mleko, wbij jajko, dodaj starte jabłko, miód, cynamon, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszaj, a następnie odstaw ciasto na ok. 5-10 minut. 

Na patelni rozgrzej olej i smaż małe racuszki po około 1-1,5 minuty z obu stron. Gotowe racuszki podawaj z jogurtem naturalnym, kostkami jabłka, posiekanymi orzechami i cynamonem.


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Owsiane racuszki z jabłkami