Granola z płatków i otrębów owsianych
SKŁADNIKI:
- - 150 g płatów owsianych
- - 50 g otrębów owsianych
- - 50 g orzechów laskowych
- - 50 g nasion słonecznika
- - 20 g pestek dyni
- - 50 g masła
- - 1 łyżeczka cynamonu
- - 3 łyżeczki miodu
- - do podania na 1 porcję: 100 g jogurtu naturalnego
W misce wymieszaj płatki z otrębami. Do tej owsianej mieszanki dodaj jeszcze posiekane orzechy laskowe, a także nasiona słonecznika oraz pestki dyni i wszystko wymieszaj.
W rondelku rozpuść masło z miodem, a następnie wlej to do mieszanki. Całość przypraw cynamonem i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składni się połączą.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej granolę i włóż do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 25 minut. Gotową granolę podawaj z jogurtem naturalnym.
AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)