Kasza owsiana z pieczoną dynią i papryką
SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)
- - 100 g kaszy owsianej
- - 100 g dyni hokkaido
- - 1 papryka
- - sól
- - 1 łyżka oleju rzepakowego
- - 20 g orzechów włoskich
- - 100 g sera sałatkowego typu feta
- - garść natki pietruszki
Dressing:
- - 2 łyżki oleju rzepakowego
- - 1 łyżeczka miodu
- - 1 łyżeczka musztardy
- - 1 łyżeczka octu jabłkowego
- - sól, pieprz, bazylia
Dynię i paprykę pokrój w kostkę, wrzuć do miski, polej olejem, przypraw solą i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż warzywa i włóż do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 30 minut. W międzyczasie ugotuj kaszę owsianą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przygotuj dressing: olej rzepakowy wymieszaj z miodem, musztardą, octem jabłkowym i przypraw solą, pieprzem oraz bazylią. Gotowe warzywa dodaj do kaszy, polej dressingiem i wymieszaj. Na koniec całość posyp posiekanymi orzechami, natką pietruszki oraz pokruszonym serem.
AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)