Kasza owsiana z pieczoną dynią i papryką



SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)
 

  • - 100 g kaszy owsianej
  • - 100 g dyni hokkaido
  • - 1 papryka
  • - sól
  • - 1 łyżka oleju rzepakowego
  • - 20 g orzechów włoskich
  • - 100 g sera sałatkowego typu feta
  • - garść natki pietruszki

Dressing:

  • - 2 łyżki oleju rzepakowego
  • - 1 łyżeczka miodu
  • - 1 łyżeczka musztardy
  • - 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • - sól, pieprz, bazylia

Dynię i paprykę pokrój w kostkę, wrzuć do miski, polej olejem, przypraw solą i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż warzywa i włóż do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 30 minut. W międzyczasie ugotuj kaszę owsianą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przygotuj dressing: olej rzepakowy wymieszaj z miodem, musztardą, octem jabłkowym i przypraw solą, pieprzem oraz bazylią. Gotowe warzywa dodaj do kaszy, polej dressingiem i wymieszaj. Na koniec całość posyp posiekanymi orzechami, natką pietruszki oraz pokruszonym serem.


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Kasza owsiana z pieczoną dynią i papryką