Rozgrzewająca zupa z kaszą orkiszową
SKŁADNIKI:
- - 50 g kaszy orkiszowej
- - 400 g pomidorów krojonych
- - 2 marchewki
- - 1 pietruszka
- - 1/2 selera
- - 1 cebula
- - 1 łyżka oliwy
- - 1 łyżeczka papryki słodkiej
- - 1 łyżeczka przyprawy curry
- - 1 łyżeczka kuminu
- - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- - 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
- - 1/3 łyżeczki kurkumy
- - 1/3 łyżeczki cynamonu
- - 1,5 l bulionu warzywnego
- - sól do smaku
W garnku, na oliwie podsmażamy przez 3 minuty pokrojoną w kostkę cebulę z przyprawami. Po tym czasie dodajemy starte na tarce warzywa: pietruszkę, selera i marchewkę. Podsmażamy wszystko kolejne 3 minuty. Następnie wrzucamy pomidory krojone i kaszę orkiszową. Całość zalewamy bulionem. Zupę gotujemy aż kasza zmięknie (ok. 8 minut). Na koniec doprawiamy ją solą do smaku.
AUTORKA: CZARNA WISIENKA (Facebook: czarnawisienka, Instagram: czarna.wisienka)