Kakaowa orkiszanka z karmelizowaną śliwką
SKŁADNIKI:
- - 200 ml mleka 2%
- - 50 g płatków orkiszowych
- - 1 łyżeczka kakao
- - 3 śliwki
- - 1 łyżeczka miodu
- - szczypta cynamonu
- - 75 g jogurtu waniliowego
- - 10 g orzechów laskowych
- - 1 kostka gorzkiej czekolady
Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Następnie wsyp do niego płatki i gotuj przez 5-7 minut, aż orkiszanka zgęstnieje. Na koniec dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Śliwki przekrój na pół, usuń pestki, pokrój na ćwiartki i przełóż do rondelka. Dodaj miód, posyp cynamonem i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając.
Orkiszankę podawaj z jogurtem waniliowym, śliwkami, posiekanymi orzechami i czekoladą.
AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)