Kakaowa orkiszanka z karmelizowaną śliwką



SKŁADNIKI:
 

  • - 200 ml mleka 2%
  • - 50 g płatków orkiszowych
  • - 1 łyżeczka kakao
  • - 3 śliwki
  • - 1 łyżeczka miodu
  • - szczypta cynamonu
  • - 75 g jogurtu waniliowego
  • - 10 g orzechów laskowych
  • - 1 kostka gorzkiej czekolady

Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Następnie wsyp do niego płatki i gotuj przez 5-7 minut, aż orkiszanka zgęstnieje. Na koniec dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. 

Śliwki przekrój na pół, usuń pestki, pokrój na ćwiartki i przełóż do rondelka. Dodaj miód, posyp cynamonem i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. 

Orkiszankę podawaj z jogurtem waniliowym, śliwkami, posiekanymi orzechami i czekoladą.


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Kakaowa orkiszanka z karmelizowaną śliwką