Kasza orkiszowa z pieczarkami i kurczakiem
SKŁADNIKI:
- - 30 g cebuli
- - 1 ząbek czosnku
- - 5 pieczarek
- - 100 g mięsa z piersi z kurczaka
- - 2 łyżki oleju rzepakowego
- - 60 g kaszy orkiszowej
- - 150 ml bulionu warzywnego
- - garść natki pietruszki
- - przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni. Gotowe mięso przełóż do miski i odłóż na bok.
Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 2 minuty. Wrzuć pieczarki, lekko je posól i smaż, aż się delikatnie zarumienią, a woda odparuje. Wtedy dodaj suchą kaszę i wymieszaj. Następnie wlej gorący bulion i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
Kaszotto gotuj pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, przypraw pieprzem, tymiankiem i gotuj jeszcze kilka minut (kasza ma wchłonąć cały płyn, w razie potrzeby dolej więcej bulionu). Dwie minuty przed końcem gotowania dodaj mięso i wymieszaj. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.
AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)