Kasza orkiszowa z pieczarkami i kurczakiem



SKŁADNIKI:
 

  • - 30 g cebuli
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 5 pieczarek
  • - 100 g mięsa z piersi z kurczaka
  • - 2 łyżki oleju rzepakowego
  • - 60 g kaszy orkiszowej
  • - 150 ml bulionu warzywnego
  • - garść natki pietruszki
  • - przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni. Gotowe mięso przełóż do miski i odłóż na bok. 

Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 2 minuty. Wrzuć pieczarki, lekko je posól i smaż, aż się delikatnie zarumienią, a woda odparuje. Wtedy dodaj suchą kaszę i wymieszaj. Następnie wlej gorący bulion i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. 

Kaszotto gotuj pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, przypraw pieprzem, tymiankiem i gotuj jeszcze kilka minut (kasza ma wchłonąć cały płyn, w razie potrzeby dolej więcej bulionu). Dwie minuty przed końcem gotowania dodaj mięso i wymieszaj. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Kasza orkiszowa z pieczarkami i kurczakiem