Makaron z kurczakiem w sosie ze szpinakiem i cukinią



SKŁADNIKI:
 

  • - 70 g makaronu (przed ugotowaniem)

  • - 1 pierś z kurczaka (ok. 150-200 g), pokrojona na mniejsze kawałki

  • - około 150 g cukinii, pokrojonej na mniejsze kawałki

  • - 2 garście świeżego szpinaku, posiekanego

  • - 1 ząbek czosnku, drobno posiekany

  • - 1/2 sztuki cebuli, drobno posiekanej

  • - 1 łyżka oleju roślinnego

  • - 3 łyżki śmietany 12%

  • - około 50 ml wody

  • - przyprawy: gałka muszkatołowa mielona, pieprz i sól do smaku (dla starszych dzieci)

Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź go i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmaż przez chwilę. Następnie  dopraw pokrojoną pierś z kurczaka i przełóż na patelnię. Smaż przez kilka minut. Dodaj pokrojoną cukinię i szpinak, smaż przez kolejnych kilka minut, aż warzywa zmiękną. Następnie podlej odrobiną wody i dodaj śmietanę, a na koniec dodaj ugotowany makaron. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby się połączyły i całość się podgrzała.


AUTORKA: KATARZYNA SZULC

Makaron z kurczakiem w sosie ze szpinakiem i cukinią
Makaron z kurczakiem w sosie ze szpinakiem i cukinią
Makaron z kurczakiem w sosie ze szpinakiem i cukinią