Makaron z kurczakiem w sosie ze szpinakiem i cukinią
SKŁADNIKI:
-
- 70 g makaronu (przed ugotowaniem)
-
- 1 pierś z kurczaka (ok. 150-200 g), pokrojona na mniejsze kawałki
-
- około 150 g cukinii, pokrojonej na mniejsze kawałki
-
- 2 garście świeżego szpinaku, posiekanego
-
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
-
- 1/2 sztuki cebuli, drobno posiekanej
-
- 1 łyżka oleju roślinnego
-
- 3 łyżki śmietany 12%
-
- około 50 ml wody
-
- przyprawy: gałka muszkatołowa mielona, pieprz i sól do smaku (dla starszych dzieci)
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź go i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmaż przez chwilę. Następnie dopraw pokrojoną pierś z kurczaka i przełóż na patelnię. Smaż przez kilka minut. Dodaj pokrojoną cukinię i szpinak, smaż przez kolejnych kilka minut, aż warzywa zmiękną. Następnie podlej odrobiną wody i dodaj śmietanę, a na koniec dodaj ugotowany makaron. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby się połączyły i całość się podgrzała.
AUTORKA: KATARZYNA SZULC