Rozgrzewająca zupa z kaszą orkiszową



SKŁADNIKI:
 

  • - 1,5 litra bulionu

  • - 400 g piersi z kurczaka

  • - 1/2 szklanki kaszy orkiszowej

  • - 1/2 szklanki mrożonego groszku

  • - 50 g pora, drobno posiekanego

  • - 1 łodyga selera, drobno posiekanego

  • - 2 marchewki, starte

  • - 1 łyżka oleju roślinnego

  • - 1 ząbek czosnku

  • - 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej

  • - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

  • - szczypta suszonego lubczyku

  • - sól i pieprz do smaku (powyżej 1. roku życia)

  • - natka pietruszki

Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekany por, seler, marchewki i przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż aż do zeszklenia warzyw. Następnie dodaj kurkumę i świeży imbir starty na drobnych oczkach, smaż przez kilkanaście sekund. Wlej bulion drobiowy, dodaj lubczyk, paprykę i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodaj mrożony groszek, gotuj jeszcze kilka minut, aż groszek się odmrozi i zupa zgęstnieje. W międzyczasie ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Przełóż zupę do miski i podawaj z kaszą. Dopraw pieprzem i solą, jeśli używasz, i posyp pietruszką przed podaniem.


AUTORKA: KATARZYNA SZULC

Rozgrzewająca zupa z kaszą orkiszową
Rozgrzewająca zupa z kaszą orkiszową
Rozgrzewająca zupa z kaszą orkiszową