Rozgrzewająca zupa z kaszą orkiszową
SKŁADNIKI:
-
- 1,5 litra bulionu
-
- 400 g piersi z kurczaka
-
- 1/2 szklanki kaszy orkiszowej
-
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
-
- 50 g pora, drobno posiekanego
-
- 1 łodyga selera, drobno posiekanego
-
- 2 marchewki, starte
-
- 1 łyżka oleju roślinnego
-
- 1 ząbek czosnku
-
- 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej
-
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
-
- szczypta suszonego lubczyku
-
- sól i pieprz do smaku (powyżej 1. roku życia)
-
- natka pietruszki
Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekany por, seler, marchewki i przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż aż do zeszklenia warzyw. Następnie dodaj kurkumę i świeży imbir starty na drobnych oczkach, smaż przez kilkanaście sekund. Wlej bulion drobiowy, dodaj lubczyk, paprykę i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodaj mrożony groszek, gotuj jeszcze kilka minut, aż groszek się odmrozi i zupa zgęstnieje. W międzyczasie ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Przełóż zupę do miski i podawaj z kaszą. Dopraw pieprzem i solą, jeśli używasz, i posyp pietruszką przed podaniem.
AUTORKA: KATARZYNA SZULC