Muffinki marchewkowe
SKŁADNIKI:
-
- 2 średnie marchewki około 170 g, starte
-
- 2 jajka
-
- 150 g mąki pełnoziarnistej
-
- 1/2 jabłka, startego
-
- 50 ml rozpuszczonego masła lub oleju
-
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
- 1 łyżeczka cynamonu
-
- 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
-
- 1 łyżka płynnego miodu (opcjonalnie powyżej 1. roku życia)
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Następnie dodaj jajka, masło, starte marchewki, jabłko i dokładnie wszystko wymieszaj. Jeśli dodajesz rodzynki i miód, również dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Przelej ciasto do foremek na muffinki i piecz przez około 20-25 minut, aż patyczek będzie suchy.
AUTORKA: KATARZYNA SZULC