Muffinki marchewkowe



SKŁADNIKI:
 

  • - 2 średnie marchewki około 170 g, starte

  • - 2 jajka

  • - 150 g mąki pełnoziarnistej

  • - 1/2 jabłka, startego

  • - 50 ml rozpuszczonego masła lub oleju

  • - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • - 1 łyżeczka cynamonu

  • - 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)

  • - 1 łyżka płynnego miodu (opcjonalnie powyżej 1. roku życia)

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Następnie dodaj jajka, masło, starte marchewki, jabłko i dokładnie wszystko wymieszaj. Jeśli dodajesz rodzynki i miód, również dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Przelej ciasto do foremek na muffinki i piecz przez około 20-25 minut, aż patyczek będzie suchy.


AUTORKA: KATARZYNA SZULC

Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe