Brokułowe kluski leniwe



SKŁADNIKI:
 

  • - 250 g twarogu

  • - 1 jajko

  • - 1 szklanka różyczek brokułu

  • - 1 szklanka mąki jasnej orkiszowej (plus dodatkowa ilość do podsypywania)

Umyj różyczki brokułu i ugotuj je, aż staną się miękkie. Następnie ostudź je i zblenduj na gładkie puree. W dużej misce rozgnieć twaróg widelcem, dodaj jajko oraz puree z brokułów, a następnie dokładnie wymieszaj składniki. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż uzyskasz jednolitą i lekko klejącą masę. Pamiętaj, że ilość mąki może się różnić w zależności od wilgotności twarogu i puree z brokułów. Na podsypanym mąką blacie uformuj z ciasta wałeczki o średnicy około 2 cm, a następnie pokrój je na kawałki o długości 2-3 cm. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć kluski do wrzącej wody i gotuj przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij je i odsącz na talerzu. Kluski leniwe można podać z masłem, olejem roślinnym, jogurtem naturalnym lub posypane startym serem.


AUTORKA: KATARZYNA SZULC

Brokułowe kluski leniwe
Brokułowe kluski leniwe
Brokułowe kluski leniwe