Placuszki z orkiszowej kaszy manny



SKŁADNIKI:
 

  • - 3/4 szklanki orkiszowej kaszy manny

  • - 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego

  • - 1 duże jabłko, starte

  • - 1 jajko

  • - 1 łyżeczka cynamonu

  • - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wlej mleko do miski, dodaj kaszę mannę i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Gdy kasza wchłonie mleko (około 15 minut), dodaj do niej jajko, starte jabłko, cynamon i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Na rozgrzaną suchą patelnię lub z odrobiną oleju wylewaj małe placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym, masłem orzechowym lub owocami.


AUTORKA: KATARZYNA SZULC

Placuszki z orkiszowej kaszy manny
Placuszki z orkiszowej kaszy manny
Placuszki z orkiszowej kaszy manny