Placuszki z orkiszowej kaszy manny
SKŁADNIKI:
-
- 3/4 szklanki orkiszowej kaszy manny
-
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
-
- 1 duże jabłko, starte
-
- 1 jajko
-
- 1 łyżeczka cynamonu
-
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wlej mleko do miski, dodaj kaszę mannę i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Gdy kasza wchłonie mleko (około 15 minut), dodaj do niej jajko, starte jabłko, cynamon i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Na rozgrzaną suchą patelnię lub z odrobiną oleju wylewaj małe placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym, masłem orzechowym lub owocami.
AUTORKA: KATARZYNA SZULC