Quesadilla z jajecznicą
SKŁADNIKI NA TORTILLE:
-
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
-
- 1 szklanka mąki pszennej
-
- 3/4 szklanki wrzącej wody
-
- 3 łyżki oleju roślinnego
-
- szczypta soli (powyżej 1. roku życia)
SKŁADNIKI NA QUESADILLĘ:
-
- 2 tortille
-
- 2 jajka
-
- 1/2 szklanki startej mozzarelli
-
- 1/3 czerwonej papryki, drobno pokrojonej
-
- 1 łyżka masła
-
- 2 gałązki szczypiorku
Przepis na tortille
W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą i sól (pomiń w przypadku maluszków poniżej 1. roku życia). Dodaj olej roślinny i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając, aż składniki się połączą i utworzą miękkie ciasto. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj, aż będzie gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na 6-8 równych części i uformuj z nich kulki. Przykryj je ściereczką i pozostaw na około 10 minut, aby odpoczęły. Rozwałkuj każdą kulkę na cienki placek. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu. Piecz tortille jedną po drugiej przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż pojawią się złociste plamki. Przykryj je ściereczką i pozostaw na około 10 minut, aby odpoczęły.
Przepis na quesadillę
Roztrzep jajka w misce (w wersji dla starszych dzieci możesz dodać szczyptę soli i pieprzu) oraz posiekany szczypiorek. Na patelni rozpuść masło, wlej jajka, dodaj drobno posiekaną paprykę i smaż, mieszając, aż zaczną się ścinać. Na drugiej patelni umieść tortillę, posyp połową sera, nałóż na nią jajecznicę, posyp drugą połową sera. Przykryj całość drugim plackiem tortilli, dociśnij i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie pokrój na trójkąty i podawaj na ciepło lub na zimno.
AUTORKA: KATARZYNA SZULC