Spaghetti z bo(m)bowym sosem koperkowym



SKŁADNIKI:
 

  • - 80g makaronu spaghetti
  • - 150g bobu (świeży lub mrożony)
  • - 1 pęczek świeżego koperku
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki poszatkowanej cebuli
  • - 2 łyżki soku z cytryny
  • - 1 łyżka oleju rzepakowego
  • - 1 łyżeczka soli i pieprzu

Ugotuj bób i obierz ze skórki (w sezonie wybierz świeży, poza sezonem - mrożony). Na oleju podsmaż cebulę i czosnek, makaron ugotuj aldente. Ugotowany bób (zostaw kilka strączków) zmiksuj z czosnkiem, cebulą, przyprawami i odrobiną wody z gotowania makaronu, a także koperkiem. Wymieszaj makaron z sosem, dodaj pozostały bób i udekoruj koperkiem. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

Składniki na 1 porcję, która zawiera: 526 kcal | 21g B | 112g T | 84g W


AUTORKA: SYLWIA MAKSYM

Spaghetti z bo(m)bowym sosem koperkowym